Zwykło się uważać, że jeśli idealna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie przeróżne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj podobne, to jednakże się różnią.
Kawa arabica Brazylia
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz uwielbia ciepło, skutkiem tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko dodatkiem.